Praalgraf van Reinout van Brederode (1565/1567-1633) in de Nederlands Hervormde Kerk in Veenhuizen
In het moderne gebouwtje van de Nederlandse Hervormde kerk van Veenhuizen, bevindt zich in het voorportaal een fraaie graftombe van Reinout van Brederode, die bij leven onder andere Heer van Veenhuizen is geweest.
Het monument bestaat uit een lage, zwartmarmeren tombe op een (nieuwe) voet van zandsteen, met daarop een liggend beeld (“gisant”) van de overledene, gehouwen uit witte albast met rode aderen. Het ontwerp van het praalgraf komt uit het atelier van Hendrick de Keyser, destijds de meest beroemde beeldhouwerswerkplaats in ons land.
Het grafmonument is thans de meest noorderlijke graftombe in Noord-Holland.

Reinout werd geboren als zoon van Lancelot van Brederode en Adriana Bloys van Treslong. Toen zijn moeder was overleden, erfde hij de heerlijkheid Veenhuizen in Noord-Holland aan het eind van de 16e eeuw. Daarna kocht hij er nog enkele heerlijkheden bij, t.w. Spanbroek, Etersheim, Oosthuizen, Hobrede en Kwadijk. De heerlijkheid Wesenberg heeft hij verkregen als verdienste, vanwege bemiddeling van een wapenstilstand tussen Zweden en Rusland.
Hij woonde in de regeringsstad Den Haag, waar hij sinds 1602 een hoge positie bekleedde als president van de Hoge Raad van Holland, Zeeland en West-Friesland. Zijn vierde vrouw, Petronella van Hinoiossa, liet dit grafmonument voor hem oprichten.
Dit graf wordt ook wel humanisten-graftombe genoemd, omdat Reinout in toga afgebeeld is. Dit omdat hij in eerste instantie jurist was. Wat gebruikelijk was in die tijd, dat het hoofd richting het oosten ligt, is in deze situatie niet het geval.
In de 19e eeuw zijn vermoedelijk nog vier wapenborden en het grote wapenbord vervaardigd en geplaatst. Reinout is opgenomen in het Ridderschap, voor verdere details, zie boek.
Dit is een beknopte historie van Reinout van Brederode. Door historica Carla Rogge is een boek uitgegeven die de volledige levensgeschiedenis vermeldt. Dit boek is verkrijgbaar bij een van de contactpersonen.
Naast de kerk vindt u het oudste monument van Heerhugowaard. In een stalen klokkenstoel hangt een bronzen klok uit 1460. De klok is gegoten in het Belgische Mechelen en draagt de naam Dionysius. Er staan drie reliëfs op de klok. Voorstellende de kroning van Maria, de zweetdoek van Veronica en een dubbelkoppige adelaar. Die laatste was het wapen van het Habsburgse koningshuis. De klok afkomstig uit de in 1965 gesloopte Hervormde kerk van Veenhuizen en hing ook in de eerdere kerkgebouwen, gewijd aan de heilige Dionysius, op de plaats van de gesloopte kerk. De huidige kerk heeft geen toren.
Op het kerkhof vindt u drie oorlogsgraven. Drie vliegeniers die door de Duitsers naar beneden geschoten zijn. In het land achter de boerderij op Kerkweg 17 is het vliegtuig neergestort. Op dit kerkhof hebben deze Engelse jonge mannen hun laatste rustplaats gekregen. De graven worden onderhouden door een stichting.