Historie

100 jarig bestaan

Een mooie wandeltocht gisteren met het Westfries Genootschap. Begin en eind in het Veenhuizer kerkje. Een deel van de wandeling voerde over de Berkmeerdijk, met halfweg een stop.

Deze stop stond in het teken van een gedenkwaardig moment in de geschiedenis van Holland. Ongeveer op deze hoogte sneuvelde in 1256 rooms-koning Willem II, kort voordat hij in Rome zou worden gekroond tot de machtigste man van Europa.

Netty Zander, bestuurslid van het genootschap, bracht op gloedvolle wijze Willem II tot leven en stond stil bij de voortdurende strijd van onze voorouders voor droge voeten.

Vanaf een boerenerf vervolgde de tocht dwars door het vruchtbare land van de polder Berkmeer om weer uit te komen bij Veenhuizen.

In en rond het kerkje kregen we uitleg over de monumentale graftombe van Reinout van Brederode en over spectaculaire opgravingen op het kerkterrein. Onder de indruk waren we van de toewijding van de Veenhuizer gemeenschap om de rijke tastbare historie op verantwoorde wijze door te geven aan de volgende generatie.

Met deze wandeltocht opende het Westfries Genootschap een reeks van jubileumactiviteiten ter ere van zijn 100-jarig bestaan.