CSI Veenhuizen

14 oktober – CSI in Veenhuizen Lezing over de grafkelder en het DNA onderzoek.

20.00 uur Veenhuizerkerk, Kerkweg 26, Heerhugowaard, toegang € 5,00* * Reserveren gewenst via www.bibliotheekkennemerwaard.nl.

 

In Veenhuizen (NH) bevindt zich het praalgraf van Reinout van Brederode (1565/67-1633). Hij was een man van statuur: meer dan twintig jaar was hij voorzitter van de Hoge Raad van Holland, Zeeland en West-Friesland, het hoogste rechtscollege van het land. Nu de Raad van State. Het praalgraf is de enige humanistische graftombe in heel Nederland uit de eerste helft van de zeventiende eeuw.

Bij de bouw van de huidige kerk in 1965 is het praalgraf gescheiden geraakt van de grafkelder. Dit jaar is de grafkelder opgegraven en is van de aangetroffen botten het DNA onderzocht. Het DNA van Reinout wordt vergeleken met dat van een van zijn voorvaderen Willem van Brederode. De lezing gaat over de resultaten van de opgraving en het DNA onderzoek. Programma Lezingen van: Sjeng Dautzenberg, archeoloog bij Hollandia de organisatie die de opgraving uitvoerde. Jaap van der Veen over bouwhistorische aspecten van de kerken Constance van der Linden, fysisch antropoloog die onderzoek deed naar de botten die in de kelder van Brederode werden aangetroffen.

Eveline Altena onderzoekster van de universiteit van Leiden die onderzoek deed naar de DNA